Connect with us

Szarvas

Bajusz István, avagy a kutyakiképzőből lett festőművész

Kutyakiképzés és képzőművészet – a kettő közötti kapcsot Bajusz István jelenti, aki mindkét szakterületet magas szinten űzi. A földeáki születésű alkotó jelenleg egy Hódmezővásárhely melletti tanyán él, lakhelye természetközelisége pedig erősen érezteti hatását a festményein. Az impresszionizmussal fűszerezett realista képei, melyeken az absztrakció is kézzelfogható, június 18-án a Tessedik Sámuel Múzeum nagytermét szegélyezték.

– Nálam a két szerelem együtt köszöntött be, és mint ahogyan az élet olykor messzire sodorja a kavicsot, úgy vitt engem is messzire a sors a két dologtól. Ennek ellenére mindkét terület jelen van a mindennapjaimban, a kutyázás fő profilként. Vallom, hogy mikor valaki megtanul kutyaésszel gondolkodni, nagyon magas szintre tudja emelni az asszociációs képességét is. A kutyázás és a művészet nálam kb. 15 évvel ezelőtt így ért össze, és hozta létre ezt a következetes, dimenziókon átívelő látásmódot – értelmezi K. Bajusz István – lásd. Kutyás – sajátos alkotói szemléletét.

Az érdeklődők számát a tárlat megnyitójával egy időben kezdődő Magyarország-Izland focirangadó láthatóan negatív irányba befolyásolta, a tomboló fülledt meleg pedig ugyancsak nem állt a művészetpártolók oldalára.

A szabadgondolkodású alkotót mentora és barátja, Hézső Ferenc Munkácsy-díjas festőművész ajánlotta a közönség figyelmébe. Munkásságát gyermekkorától segítette és építgette, mígnem a jellemzően hódmezővásárhelyi nyelvezetből kitörve végül sikerült megtalálnia a saját hangját.

– Ő is szókimondó, őszinte magyar ember, én is annak tartom magam – vallott mesteréről. Ez azt jelenti, hogyha rábólintott valamire, az biztos jó, míg ha úgy látja, hogy el kell ásni, akkor azt is el kell fogadni. Nagyon hamar szót értettünk egymással, mert én fejlődni akartam, ő pedig ehhez maximális segítséget adott. Csináld azt, ami belőled jön, volt az egyik legmeghatározóbb tanácsa, amit én jó szívvel vettem. Persze mindenkinek az életében vannak kritikus pontok, de hiszem, hogy az összességében megélt dolgok viszik előbbre az embert.

A kiállításon az élénk színek játéka és a természetábrázolás sajátos módja keveredett, egy különleges egyedet hozva létre. Egy biztos, érdemes méterről méterre közelebb kerülve szemügyre venni a képeket, mert szinte minden lépésnél újabb dimenziók rajzolódnak ki Bajusz István „látomásain”.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Népszerű

A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán) A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán)

Tájékoztató a szakrendelésekről – 2020. május 15.

Egészségügy

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

A járványhelyzet miatt csúszhat a múzeum tervezett nyitása

Szarvas

Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva) Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva)

Nincs megállás a kajakosoknál a koronavírus ellenére sem

Sport

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Naplemente Szarvas és Szentandrás határán

Virtuális turista

A rovatot támogatja:

Archívum

2016. június
h k s c p s v
« máj   Júl »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect