in , ,

Már keresik az új néptáncpedagógust

Sköcök
Sköcök

Újra virágkorát éli a néptánc Szarvason. Mintegy 160-an vettek részt a néptáncoktatásban az elmúlt tanévben, több mint fele a mindennapi kötelező testnevelés órák keretében. Ezt erősíti a Szlovák és a Benka Gyula Általános Iskola, a legnagyobb létszámban pedig – kb. 80 fővel – a Gál Ferenc Főiskola Gyakorló Általános Iskolája képviselteti magát, ahol az első három évfolyamon kollektíven tanulják a különböző tájegységekre jellemző lépéseket.

– A Fő téri Általános Iskolában kora tavasztól tehetséggondozó programban vehetnek részt a roma származású fiatalok. A Magyar Tudományos Akadémia által az ’50-es években történt szarvasi és öcsödi gyűjtésekből merítünk, és megtanítjuk a hajdani közösség táncanyagát és szokásrendjét. Ősztől szeretnénk ismét Csabacsűdön is jelen lenni, és azt sem szabad elfelejteni, hogy a jelenlegi felnőtt együttesben is három békésszentandrási lány táncol – foglalja össze a létszám sokszínű összetételét Csasztvan András, a Szarvasi Hagyományőrző Közalapítvány elnöke.

Visszatekintésként elmondta, a Tessedik Táncegyüttes utánpótlás nevelése 1992-től folyik a művészeti iskola égisze alatt, ahol több évig tanszakvezetőként, ill. oktatóként is aktívan tevékenykedett.

A néptánchoz köthető programok legalább öt irányba vezetnek: a táncházak, nyári táborok és fesztiválok mellett több mint tíz éve a táncszínház is jelen van. A néptánc másik jelentős pólusát tehetséggondozás képezi. A Tessedik Táncegyüttesen belül a Vackor – 10-12 éves korosztály – és a Sköcök – 13-18 éves korosztály – méretteti meg magát különböző versenyeken. A kisebbek pl. nemrégiben is bizonyítottak: ezüstminősítést szereztek a gyulai Kisegyüttesek versenyén.

A nyár során jutalomtáborok várják a tehetséges növendékeket. Jelenleg pl. nyolc szarvasi gyermek vesz részt egy tótkomlósi táborban, egy pár tanulmányi eredményei alapján hamarosan egy vajdasági táborba utazhat, Nyemcsényi Alíz és Oláh Márkó pedig egy gyimesi táborban gyarapíthatják ismereteiket. Július 3-8-a között Szarvason lesz egy megyei tábor orosházi és békéscsabai gyerekek részvételével, amelybe 5 szarvasi gyermek is bekapcsolódik. Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület tehetséggondozó táborában ugyancsak két fiatal képviselheti a települést.

A táncegyüttes a legmelegebb hónapokban sem pihen. A Zenepavilon 60 napjából 5 napot szakítanak ki, fellépnek az Aratónapon, az Országos Szlovák Napon, ill. egy csehországi nemzetközi fesztiválon is bemutatkozhatnak. Ez utóbbira 7 fiú és 11 lány utazhat, egy 5 fős zenekar kíséretében.

– Dolgozunk azon is, hogy az őszi néptáncoktatás zavartalanul elindulhasson. A művészeti alapiskola meghirdette az álláshelyet, és már most tudom, hogy invitálásomra egy csongrádi származású hölgy, aki mesterdiplomával rendelkezik, és a kecskeméti Pedagógiai Főiskolán tanít néprajzot és néptáncot, jelentkezni fog.  De szerencsére nagyon sok szarvasi táncos is van itthon is, aki megfelelő tudással vannak felvértezve a gyerekek tanításához – tájékoztatott a Hankó Tamás néptáncpedagógus távozásából adódott helyzetről.

Amennyiben eredménytelen lesz a pályáztatás, a Szarvasi Hagyományőrző Közalapítvány tehetséggondozás címszó alatt viszi tovább az utánpótlás nevelést. Ez esetben a leendő oktatónak elegendő megfelelő pedagógiai érzékkel és tudásszinttel rendelkeznie, a végzettség ellenben nem előírás.

Csasztvan András zárásként arra kérte a szülőket, bárki is legyen az új tanár, először szavazzanak neki bizalmat, és csak utána döntsék el, hogy alkalmas-e a feladatra vagy sem.

Vélemény, hozzászólás?

Kettő az egyben: Gyakorlósok kalandjai Angliában

Legyetek jók, ha tudtok