in , , ,

Filmekről a víz fölött Dobó Katával

Kedden este ismét megtelt a Vízi Színház nézőtere, hiszen a Film a víz fölött népszerű művészeket sorakoztat fel, akik „vallanak” filmjeikről, és egy kicsit magukról is, de minden esetben szóba kerül a színház is. Kedden este Fekete Péter vendége a gyönyörű és tehetséges színésznő Dobó Kata volt, akiket Dr. Lipcsei Imre a Gál Ferenc Főiskola dékánja mutatott be, és hívott színpadra.

Fekete Péter – tőle szokatlanul – feltett kínos kérdéseket is a szép színésznőnek, aki kedvesesen hárított. Azonban szüleiről, filmjeiről, rendezőkről, filmbeli partnereiről, castingról és négy és féléves lányáról, Szofiról is örömmel mesélt.

Dobó Katát Fekete Péter a 2008-ban Békéscsabán bemutatott Lüzisztraté címszerepére hívta Békéscsabára, Jordán Tamás javaslatára. E döntés mindkettőjük számára jó volt, és Kata életét is megváltoztatta, hiszen megismerte kislánya édesapját. A Jókai Színházban 2009-ben az Elnöknőkben, 2011-ben a Stuart Máriában, 2013-ban a Lear királyban láthatták még a nézők a színésznőt. Jómagam az utolsó két előadást láttam, Dobó Kata mindkét drámában nagyon jó alakítást nyújtott, az előadások szívbemarkolóak voltak – természetesen nem csak a színésznő miatt.

A filmek sora a Válótársak című sorozattal kezdődött, ott is Sthol Andrásról, filmbéli partnerről esett szó, aki maximalista. A televízió népszerűsítő hatásáról is beszélt a színésznő. Az első átütő siker A miniszter félrelép című 1997-ben bemutatott film volt, ami Kata második filmje. Hallhattuk, hogy a film főszerepéért a komoly castingon vett részt, de mesélt a rendezőkről – Kern Andrásról és Koltai Róbertről – akik nem csak rendezői, de főszereplői is voltak a filmnek.

Elmondta, a Trója női főszerepe karnyújtásnyira volt tőle, mert csak ketten maradtak, végül nem ő kapta meg, ennek okairól is hallhattunk.

A következő alkotás az 1998-as Ámbár tanár úr, amit Koltai Róbert rendezett. Nem maradhatott ki a 2005-ben elkészült Csak szex és más semmi, amit Goda Krisztina rendezett, ahogyan az egy évvel későbbi Szabadság szerelemnek is ő a rendezője. Ebben a színésznő már nem közönségfilmet forgatott, hanem mélyebb emberi érzéseket kellett megmutatnia magából Falk Viktória szerepében. A 2010-ben bemutatott Halálkeringőben Kata egy lelkileg összetört, alkohollal, droggal élő rendőrnőt, Elzát alakítja, partnere ismét Kern András, ezúttal az apa szerepében. Különleges, végig feszült film, de érdemes megnézni, rendezője Köves Krisztián Károly. Dobó Kata elmondta, hogy amíg színházban nagyobb gesztusokkal kell játszani, addig a film ezt nem igényli, hiszen közel a kamera, ami mindent lát, a filmen ezért az érzéseknek kell dominálni az arcon.

Ezen az estén vendégként Nagy Róbert színművész lépett fel, aki két dallal kedveskedett a színésznőnek és a közönségnek.

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Vélemény, hozzászólás?

Véget ért a citerások V. Kúti tábora

Szombat 20:30: Lehár víg özvegye a víziszínpadon