in ,

A Juhász Gyula utca lakói nemmel szavaztak járdaügyben

Kiss Attila a József Attila utcaiak társaságában
Kiss Attila a József Attila utcaiak társaságában

Kell-e járda a Juhász Gyula utcába, ill. ha igen, melyik oldalra – ezekre a kérdésekre várta a választ Kiss Attila önkormányzati képviselő a szeptember 1-jei kihelyezett lakossági fórumon. A Juhász Gyula és a Csokonai utca kereszteződésében szervezett konzultáción alig egy tucatnyian gyűltek össze, de ők valamennyien megingathatatlan álláspontot képviseltek.

– A város minden egyes utcájában legalább az egyik oldalon húzódik járda – támasztotta alá a felvetés indokoltságát a 4. vk. képviselője. Mint köztudott, ez a szakasz jelentős gépjármű forgalmat bonyolít, így a balesetveszély is fokozott. Emiatt gondoltuk úgy, hogy a következő járdaépítés ide koncentrálódjon. Jelenleg a tervezés előtti első fázisban vagyunk, vagyis elsődlegesen az itt élők nézőpontjára vagyunk kíváncsiak.

Az érintettek nem rejtették alá a véleményüket. Először óvatosan, majd egyre határozottabban fogalmazták meg, hogy nincs szükségük járdára, mivel ennél sokkal égetőbb problémákkal szembesülnek a mindennapokban.

– Dicséretes az elgondolás, de a lakosság azon a véleményen van, hogy nem ez az elsődleges – összegzi a helyiek nézetét Dudás Mihály. Túlnyomórészt gépkocsival vagy kerékpárral közlekedünk, elenyésző a gyalogosforgalom. A közvilágítással azonban nem vagyunk elégedettek. A lámpaoszlopok az úttesttől távol helyezkednek el, ezért a füvet világítják meg. Azt szeretnénk, ha ezen állítanának, mert esténként nagyon rosszak a fényviszonyok.

Időközben befutott Babák Mihály polgármester is, akire újonnan záporoztak a lakossági kérések. Volt, aki a nyilvánosságot megragadva a porzó utakra panaszkodott, abban bízva, hogy a járdaépítés „csereszabatosan” útra váltható.

– Az önkormányzat felhívása továbbra is áll – reagált a problémára a város első embere. Ahol az utcatársaság összeáll, és 3 m-es utat szeretne építeni, 50%-os önkormányzati támogatással megteheti. Jelenleg több mint 10 millió Ft-ot különítettünk el erre a célra, de ha kevés lesz, kipótoljuk – ígérte.

Hozzátette, az elmúlt másfél évben sajnos egyetlen utca sem élt a lehetőséggel. A magyarázat bizonyára részben abban keresendő, hogy a megvalósításhoz közakarat kell, vagyis a lakóknak egységesen kell fellépniük az ügyben.

Az összhangot csak egy később befutó lakos törte meg. A Juhász Gyula utcából nyíló Toldi utca képviselőjeként kifejtette, hogy babakocsis anyukák kénytelenek az utat használni sétáik során, ami rendkívül balesetveszélyes. Mindemellett értetlenül szemléli a közakaratot, hiszen a megépült járda az ingatlanok értékét is növelné.

Az álláspontok azonban nem közeledtek. Győzött a többség ereje, mondván nem igényelik a felfordulással járó építkezést, ill. annak sem örülnének, ha a járókelők bekukucskálnának az ablakukon.

A kérdés tehát ezen a helyszínen eldőlt. Az önkormányzat nyomatékosította, az összeget mindenképp járdaépítésre fordítja, vagyis mostantól azok kezdhetnek reménykedni, akiknél hiánycikk a járda.

Vélemény, hozzászólás?

A Vajda rejtőzködő kincsei

Idenézz, újra együtt vagyunk már…