in , ,

Az ötödik vb győzelem után sem fordul meg a pihenés Fábri fejében

Fábri János
Fábri János

Néhány hónapon belül kétszer állhatott a dobogó legtetején Fábri János. A 71 éves világ- és Európa-bajnok szarvasi erőemelő október 4-én, az észt fővárosban rendezett versenyen akaszthatta a nyakába ötödik világbajnoki aranyérmét. Mindezt úgy, hogy felhúzásban 260,5 kg-mal új világcsúcsot, guggolásban pedig 215 kg-mal Európa legjobbját produkálta. A hab a tortán az volt, hogy összetettben is közel 90 kg-mal többet (590 kg) teljesített, mint a második helyen végző dél-afrikai versenyző, Oppenheim Pan, aki 501 kg-mal zárta a bajnokságot.

– A pilzeni Eb után úgy fogalmazott, hogy elvették ugyan a világcsúcsot jelentő felhúzást, de majd az októberi vb-n másképp lesz. Így is történt. Mindig betartja az ígértét?

– Valóban. Akkor három bíró közül az egyik úgy látta, hogy nincs meg. Nem szoktam soha a bírákkal vitatkozni, elfogadtam a döntésüket. Akkor sokkal nehezebben is ment a 260,5 kg, most könnyebben jött fel. Ráadásul a rekordot megígértem a szponzoromnak, Szebegyinszki Jánosnak is. Összejött. Nem is kellett többet húznom, mert így is 230 kg előnyöm volt a mögöttem álló versenyzővel szemben. Igaz, addigra a nagy ellenfelem, a japán Kitano Toshio kiesett.

– Ezek szerint nem volt könnyű győzelem?

– Semmiképp sem. A guggolásnál én 215 kg-mal kezdtem, ami kb. fél percig volt világrekord, utána csak Európa-rekord, mert a japán 20 kg-mal megdöntötte. Utána jött a fekvenyomás. Én fájós vállal 100 kg-on kezdtem. Sikerült, majd a 110 és a 115 kg szintén. Kitano 140 kg-mal indított, amit meg tudok érteni, mert már nyomott 170 kg-ot is. Nagyon nagy meccs lett volna, ha sikerrel veszi, de nem így történt. A bírók nem engedték neki megcsinálni a gyakorlatot, mert hajlott volt a keze. Mindhárom gyakorlatát elvették. De ha megadják, nekem végül 280 kg-ot kellett volna felhúznom, ami bár teljesíthető, nem könnyű. A világrekordot ugyanis jelenleg 285 kg-mal tartom.

– Mekkora szerepe van egy-egy ilyen győzelemben a taktikának és a szerencsének?

– Mindkettőnek nagy. Nem vagyok ugyanis túl jó guggolásban és fekvenyomásban, nekem a felhúzás az erősségem. Az mindig a harmadik gyakorlat, vagyis addigra már tudom, mennyit kell teljesítenem a győzelemhez. A kezdés előtt mindig be kell bejelenteni, hogy mennyit vállalok, ezért ha azt látom, hogy kevés a súly az első helyhez, módosítok rajta. Ezért is sajnálom, hogy kiesett a japán induló, mert így sokkal könnyebb volt a vége. Korábban már előfordult, hogy ő összesítésben 615 kg-ot teljesített, én pedig 610-et. 5 kg nem sok, minden attól függ, hogy milyen napot fog ki az ember. Eddig összesen négyszer találkoztunk, ebből egyszer ő nyert, utána zsinórban háromszor én. Most azt mondta, soha többé nem jön.

– Az Ön nevével kapcsolatosan azt is mindig megemlítik, hogy nem használ övet. Miért, nem veszélyesebb így?

– Szerintem nem. Vannak ugyan ilyen mesék, hogy sérvem lesz, meg hogy a vállam szét fog robban. Lótúrót! (nevetve – szerk.) Semmi baja a vállamnak és a hasfalamnak sem. Így sokkal kényelmesebb. Az övet, ha meghúzom, szorít, ha lehajolok, nem kapok levegőt. Nem kell az.

– Egyre nehezebb számszerűsíteni, de összesen eddig 10 Eb bajnoki, 16 magyar bajnoki és 5 vb-i címet tudhat magáénak. Sokan biztos azt javasolnák, hogy élvezze és használja ki most már az időt, és pihenjen sokat. Mit lenne a válasza?

– Szó sem lehet róla. Szebegyinszki úrnak megmondtam, hogy még bírom. Azt válaszolta, hogy ő is fogja bírni. Mármint anyagilag. Nagyon sokat köszönhetek neki. Külön egyesületet hozott létre azért, hogy versenyezhessek. Minden költséget fedez: a nevezési díjtól, az utazási költségeken és doppingvizsgálati díjon keresztül egészen a szállásig. Ő maga is elkísér, nagyon jó partner. Azt elismerem, hogy néha elfáradok edzés közben, akkor abbahagyom. Másnap újrakezdem. Mindenkinek van jó és rossz napja is, de hogy abbahagyjam? Az soha nem fordult meg a fejemben. Semmim nem fáj. Kivéve a vállam, de ott én voltam a hibás. Korábban a másik is fájt, azzal sem mentem el orvoshoz. Öt év alatt meggyógyult. Türelmes vagyok. Majd ez is rendbe jön.

Vélemény, hozzászólás?

A székelyes tanárok KÁPOSZTANSZÉKe

A Körösvölgyi Állatparkba vezetett az idén a túra a gyaloglók világnapján