in , ,

Angyali hajnal Bachhal, Varnus Xavérral és Bärnkopf Balázzsal

Varnus Xavér
Varnus Xavér

Ahogy azt korábban, így, az adventi várakozási időszakban, az idén is karácsonyig tartó zarándokútra invitálja a lelkeket Lázár Zsolt evangélikus esperes. A héttől fél nyolcig meghirdetett reggeli istentiszteletek közül kilógott a mai, amit ha valaki szeretett volna elérni, még egy fél órával visszább kellett tekerni az ébresztő mutatóját. Így már angyali hajnal lett belőle.

Persze van, amiért megéri az idei tél eddigi leghidegebb reggelén felkelni, bármennyire is tiltakozik az ember szervezete ellene. Ma Varnus Xavér játszott annak a mintegy háromszáz embernek, akik órával és mínuszokkal dacolva eljöttek az Evangélikus Ótemplomba.

“Cipőt a cipőboltból, reménységet Istenben, hitet a templomból”, mondta egy klasszikussá vált reklámot meghekkelve Lázár Zsolt, és arra kérte a jelenlevőket, “legyen mindenki nyitott az Isten üzenetére”.

Varnus Xavér Bach g-moll fantázia és fúgájával kezdett, de aztán improvizált, mert mint mondta, nehéz időre befejezni valamit, amikor van még belőle hat-hét perc.

– Számomra azért nem ismeretlen ez a hajnali óra, mert a zenetörténet legnagyobb alakja, Johann Sebastian Bach hajnali öt órakor látta meg a világot, és hosszú esztendőkön keresztül úgy gondoltam, hogy nem köszönthetjük méltóbban Bachot, mint hogyha hajnali öt órára meghívom a közönséget egy-egy budapesti templomba, hogy Bachot hallgassanak és Bachot énekeljenek – mondta az orgonaművész.

Huszonéve megteremtett egy új műfajt, ami szakított az orgona-hangversenyek addig megszokott hagyományával. Létrehozott egy újfajta, kicsit a beszéddel, az érzelmekkel és az értelemmel egybekötött műfajt, és sokáig várta, hogy fel fog-e bukkanni valaki, aki utódja lehet ebben a műfajban. Hét hónappal ezelőtt, egy hajnali időpontban a számítógép előtt keresgél orgonafelvételeket, mert “akit az orgona füstje egyszer megcsapott, soha többet nem tud szabadulni tőle”, állítja. Rábukkant egy felvételre a Youtube-on, amiben “bosszantóan szép” játékot hallott. Ahogy tovább hallgatta, egyre jobban benne hallotta a saját keze nyomát, mintha egy fiatalkori felvételét hallotta volna. Egyórányi hallgatás után rákeresett a Facebookon és akkor derült ki, hogy a fiatalember a mindössze 18 éves Bärnkopf Balázs. Nem sokáig habozott, felvette vele a kapcsolatot. Kiderült, hogy Balázs hosszú ideje hallgatta a felvételeit, ott szokott lenni a hangversenyein. Nagy rajongója, példaképe Varnus Xavér. Már abban a levélben, amit 14 éves korában, a gimnázium kezdetén kellett írnia a későbbi énjéhez, említette az orgonaművészt. Azóta elkezdtek együtt zenélni. Léptek már fel 1700 ember előtt is a Művészetek Palotájában. Akkor Bach Máté-passióját két nagy orgonán egyszerre, kétszer négy kéz-láb játszották, mondta mosolyogva az orgonaművész. Most erre december 19-én a Papp László Sportarénában még rálicitálnak. Akkor három orgonán, nem kisebb névvel kiegészülve mint Rhoda Scott, Ravel Boleróját is bemutatják.

Varnus Xavér megnyugodott, hogy a műfaj, amit annak idején kialakított, nem fog veszendőbe menni. Balázs a játékához képest meglepően kevés esztendeje orgonál. Sokkal többet tud, mint amennyit ennyi év alatt meg lehetne tanulni ezen a hangszeren, állítja példaképe. Született tehetség. Ráadásul az ifjú tehetség a jövő tanévtől kezdődően a lipcsei Tamás-templom orgonistájának a növendéke lesz, aki azt is felajánlotta neki, hogy segédorgonistája lehet ott, abban a templomban, ahol Bach is nyugszik. És a kör bezárult. A templom falain belül erre mondják azt, hogy az Isteni gondviselés működött, a falakon kívül pedig azt, hogy a wishlistek ezen pontja kipipálva.

Az angyali hajnal szintén egy Bach művel zárult, igaz, azt már Varnus Xavér a padsorokban ülve hallgatta. Az orgonánál már Bärnkopf Balázs kezelte a manuálokat, a regiszterkapcsolókat és a pedálokat. Tőle egy olyan Bach-darabot hallhattunk, mibe már beleszólt az utókor a nagy Bach-rajongó Charles Gounod személyében, aki erre írt egy külön szólamot, és tulajdonképpen abból lett az az Ave Maria, amit mi ismerünk.

Holnap, azaz szerda reggel FÉL HÉTKOR az Angyali reggelek sorozatában Fassang László orgonaművész lesz Lázár Zsolt esperes és az evangélikusok vendége.

Vélemény, hozzászólás?

Vitéz Sinka Brigitta, Bici néni

Szarvas város ihlette Bici néni legközelebbi rekordcélkitűzését

Dankó Béla

Az adócsomag mellett rengeteg változás várható jövőre