in , ,

Elnökválasztásról, alaptörvény-módosításról, helyi ügyekről

Földesi Zoltán
Földesi Zoltán

Az Európai Unió néhány tagállamának kezd elege lenni a magyar kormány magatartásából – ezzel a gondolattal kezdte sajtótájékoztatóját Földesi Zoltán, utalva hazánk migránsügyben tanúsított magatartására. Az MSZP helyi elnöke elmondta, legutóbb Matteo Renzi olasz miniszterelnök adott hangot véleményének, mely szerint a magyarok, a szlovákok és a csehek erkölcsi leckét adnak migránsokból, és utána nem segítenek, csak két kézzel várják a mannát. Emlékeztetett, Róma 20 milliárd euróval finanszírozza az EU-t, és ebből Olaszország 12 milliárdot kap vissza. Ezzel szemben Magyarország négyszer annyit kap vissza az EU-tól, mint amennyit befizet.

Az amerikai elnökválasztást annyiban kommentálta, hogy az ország az első afroamerikai elnök után újszerű elnököt választott. Véleménye szerint ez jelzésértékű a társadalom részéről a világ kormányai felé is, érzékeltetve, hogy nagyon sok belpolitikai feszültség van az országban. Számunkra pedig az a fontos, hogy milyen európai politikát folytat, ill. milyen lesz a NATO-hoz való viszonya. Sok függ ezektől a tényezőktől.

Hozzátette, 2017 a választások éve lesz. Franciaországban, Hollandiában, Lengyelországban és Németországban is döntenek a politikai vezetés sorsáról, Olaszország pedig népszavazás előtt áll. Náluk a kormány sorsa függ a választástól, ugyanis kedvezőtlen végeredmény esetén a regnáló hatalom lemond.

– Szeretném innen üzenni Orbán Viktornak, hogyha igazi demokrata lenne, az érvénytelen népszavazás után levonta volna annak tanúságait. Ő nem ezt teszi – fejezte ki ellenérzését a történtekkel kapcsolatban.

Utalt a Jobbik reakciójára is. A párt ugyanis nem szavazta meg az Alaptörvény módosítást, és szót emelt a letelepedési kötvény ellen. Ezt követően újra beterjesztette javaslatát, amit a Fidesz ilyen módon már nem támogatott. Meglátása szerint eljött az idő, hogy Orbán Viktor egyedül vívja meg az EU-val szemben a harcait.

Keményen bírálta az LMP politikáját is, akik négy alkotmánybíró választásakor állapodtak meg a kormánypárttal, teljesen törvénytelenül. Ezzel pedig „szépen befeküdtek a Fidesznek”.

Értékelte a kormány „új rezsicsökkentését” is, ami a béremelésre vonatkozik. Mint mondta, az MSZP már régóta hangoztatja azt a véleményét, hogy ameddig nem lesznek normális bérek, addig mindenki elmegy ebből az országból. A problémát abban látja, hogy szerinte a félmillió vállalkozó 90%-a nem tudja majd ezt kitermelni, ezért sokan csalódni fognak.

– Attól tartok, hogy nagyon komoly ára lesz. Lehet, hogy elbocsájtásokkal kell számolni vagy a feketegazdaság felé fog az ország elmozdulni. Ez nem jó út. Ezzel szemben mi azt mondtuk volna, béremelés és garantált bérminimum emelés kell, de a járulékoldalon az állam fix bevételeiből kell olyan átrendezést csinálni, amit nem érez meg a bevételi oldal, és nem hozza lehetetlen helyzetbe a vállalkozásokat – fejtette ki álláspontját.

A város költségvetésére lefordítva ez 28-29 millió Ft többletkiadást jelent 72 fő munkavállaló számára.  Az ötszázmilló Ft feletti árbevétellel rendelkező vállalkozások esetén 19-ről 9%-ra vitték le a társasági adót, ami jelentős kedvezmény. A döntés a multiknak kedvez, ami szerinte nem korrekt lépés a kormány részéről.

A nyugdíjasokat illetően utalt Orbán Viktor korábbi kijelentésére, miszerint az emelés elérheti az 1,6 %-ot. Magyarázatként elmondta, ez még mindig az infláció mértékét jelenti, ellentétben azzal, hogy az MSZP kormányzása idején összesen 48%-nyi nyugdíjemelés történt.

Kitért az egészségügy helyzetére is, amitől a magyar lakosság kétharmada a legjobban fél. Csak Békés megyében ugyanis a hitelállomány elérte a 4 milliárd 758 millió Ft, amiből több mint 4 milliárd Ft lejárt tartozás.

Az MSZP azt szeretné, hogy a nettó bér 100 ezer Ft legyen, olyan járulékterhek mellett, amik nem sújtják a vállalkozásokat. Fontosnak tartják azt is, hogy nők és férfiak között ne legyen bérkülönbség.

A szocialista párt úgy véli, hogy az Orbán kormány csak közös akarattal váltható le. Aláhúzta, a választóknak 2018-ban azt kell eldönteniük, hogy az Európába vezető út vagy az Oroszország felé húzót választják.

Helyi ügyekről szólva értékelte a legutóbbi testületi ülés legfontosabb döntéseit. Egyike volt ezeknek a járdaépítés, amely jövőre – akár 100 millió Ft-os nagyságrendig – folytatódik.

A költségvetést illetően hangsúlyozta, a város rentábilis, mintegy egymilliárd Ft-tal nőtt a bevétele. A képviselők elfogadták 2017-re vonatkozó első körös költségvetést, abban bízva, hogy jövőre megnyílnak a pályázati források is.

Örömmel számolt be arról, hogy az önkormányzatnak jó esélye nyílik a Bolza-kastély és a Tessedik Tanya megvásárlására, amit rendbe szeretnének tenni, és saját célra hasznosítani.

Felhívta a figyelmet a közelgő pályaválasztásra is, és kérte a 7-8-os diákokat és szülőket, menjenek el a helyi intézmények nyílt napjára, amik kiváló szakemberekkel és képzésekkel várják a jelentkezőket.

Zárszóként kérte a lakosokat, lehetőség szerint juttassák el december közepéig adományaikat az MSZP székházába, amelyekkel ők az ünnepek előtt a rászoruló családokat segítik.

Vélemény, hozzászólás?

Dankó Béla

Az adócsomag mellett rengeteg változás várható jövőre

Dr. Sindely Pál

Fókuszban a földrajz a Vajdában