in , , ,

Fókuszban a földrajz a Vajdában

Dr. Sindely Pál
Dr. Sindely Pál

Földrajz szakmai napot tartottunk november 25-én a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban. A rendezvény megszervezésének két apropója is volt. A közelmúltban került felavatásra iskolánk belső udvarán Mendöl Tibor földrajz tudós szobra. Ehhez kapcsolódóan a konferencia első részében rá is emlékeztünk. Rendezvényünkre a Szarvasi Vajdás Öregdiákok Baráti körével közösen hívtuk a vendégeket, hiszen az esemény a baráti kör 90 éves fennállására emlékező rendezvénysorozat része. Így a vendégeket a gimnázium nevében Kitajkáné Szántai Mária igazgató, a baráti kör nevében pedig Rágyanszky István tiszteletbeli elnök köszöntötte.

Ezután került sor dr. Molitorisz Pál előadására, aki Mendöl Tibor életét és munkásságát mutatta be a hallgatóságnak. Ezt követően a tudós szakterületére, a településföldrajzra tekintettel dr. Sindely Pál tartott előadást Csabacsűd nagyközség népesség – és településföldrajzáról.

A konferencia másik apropója, hogy ebben a tanévben iskolánk a Nemzeti Tehetség Program támogatásával egy tehetséggondozó programot valósít meg földrajz témakörben. Már többször tanúságot tettünk arról, hogy elkötelezettek vagyunk mind a hagyományok ápolása, mind pedig a természettudományos oktatás irányába. Ez a program sikeresen ötvözi e két célt. Digitális ásványtár – természettudományos értékmentés a szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban című programunkra 1,4 MFt támogatást kaptunk. Ennek a programnak része ez a konferencia is. Így természetesen Kituljak Eszter, a program vezetője bemutatta a pályázatot, amelynek során iskolánk nagy múltú ásvány-, kőzet- és kövületgyűjteményének rendezése, digitalizálása a feladat, és közben a témával kapcsolatos kirándulások, programok kerülnek megrendezésre.

A délelőtt további részében a földrajzoktatás aktuális kérdéseiről, a megújulás lehetőségeiről volt szó. Nagy örömünkre sok kolléga fogadta el meghívásunkat. A helyi és környékbeli általános iskolák mellett többen érkeztek hozzánk a megye középiskoláiból, sőt több evangélikus középiskola is képviseltette magát Kiskőröstől Budapestig. Külön öröm volt számunkra, hogy testvériskolánk, a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum igazgatóhelyettese is jelen volt, velük a program során együttműködve erdélyi kirándulást szervezünk. A rendezvény megszervezésében segítségünkre volt a Mozaik Kiadó. A földrajzoktatás feladatairól Pál Viktor adjunktus, tanszékvezető – helyettes (SZTE), tankönyvszerző tartott előadást, amelyet Bozsó Márton digitális tananyag-szakértő bemutatója egészített ki.

A napot egy bemutató óra zárta, amely bepillantást nyújtott abba, hogyan használhatók ki az Öveges labor által nyújtott lehetőségek a földrajzoktatás színesítésére.

Tartalmas, hasznos napot tudunk magunk mögött. Köszönjük az előadók munkáját, reméljük, mindenki kellemes tapasztalatokkal távozott iskolánkból.

Vélemény, hozzászólás?

Földesi Zoltán

Elnökválasztásról, alaptörvény-módosításról, helyi ügyekről

Jó úton halad a szarvasi labdarúgó utánpótlás ügye