Connect with us

Szarvas

Egy finn a Mikulás szomszédságából: Olli Haapanen

Olli Haapanen
Olli Haapanen

Már vagy öt napja, december 1-én 11 órakor a lappföldi Rovaniemiből Magyarországra érkezett az igazi finn Mikulás, Joulupukki. Semmi szán, Rudolf, meg miegymás, kicsit illúziórombolóan a Finnair menetrendszerű járatával jött. Hozzánk még nem ért ide, de van nekünk egy olyan finnünk, Olli Haapanen, aki már negyedszázada visszajár hozzánk, ráadásul az igazi finn Mikulás szomszédságában lakik.

25 éve jött először Szarvasra. Azóta vagy harmincszor volt már nálunk. Mostanában csak a Szilvanapokra jön, de korábban többször részt vett a Szent István-napi ünnepen is.

Ollival még az idei Szilvanapokon ültünk le beszélgetni az Evengélikus Ótemplom hűvösében, mert a mi finnjeinknek az itteni szeptember eleje nagyon meleg. Innen, -5-ből visszagondolva, nekünk is.

Olliról először mindenki azt hitte, hogy német, de mikor megtudták, hogy finn, mindenki nagyon kedves volt. A beszélgetésben állandó magyar hangja, Farkas Dzsenifer volt a segítségünkre.

Negyedszázada Pécsett volt egy partnertalálkozón, amikor egy budapesti egyetemi professzornak köszönhetően kapcsolatba került Szarvas akkori polgármesterével, Demeter Lászlóval. Amikor először járt Szarvason, az Arborétumban szállt meg. Akkor asztal egy szék és egy ágy volt a szállás.

– Amikor először jártam itt, Szarvason, még nem volt ennyire kiépülve a város. Az emberek nagyon kedvesek voltak hozzám. Mindenki rokonként kezelt. Mikor megtudták, hogy finn vagyok, ó, Finnország, finn, rokonok, mondták és ez nagyon tetszett – emlékezett vissza a kezdetekre Olli Haapanen. Az elmúlt 25 év alatt sok minden változott. Új üzletek, új szálláshelyek létesültek, és a fürdő is nagyon szép lett, sorolja.

Az utolsó tíz évben csak a Szilvanapokra tudott eljönni, de azelőtt mindig eljött a Szent István-napra is. Nem tudja megmondani hányadjára, kb. harmincszor volt már Szarvason. Úgy érzi magát, mintha otthon lenne, második otthona Szarvas. Neki köszönheti a Keuruuval szomszédos Mänttä város középiskolájával létrejött kapcsolatot a Székely Mihály Szakképző Iskola is. Mindig mondják is neki, hogy “Oli, ezt neked köszönhetjük”, jegyezte meg mosolyogva.

– Amikor itt vagyok Magyarországon, mindenki rokonként kezel. Mindenkivel nagyon jó a kapcsolatom. Ebben 25 éve semmi sem változott – állítja. Nagyon sokat ért, de mint mondja, sajnos még nem beszél magyarul, bár pár kifejezést, Jó napot kívánok, finn vagyok Keuruuból, szinte akcentus nélkül ejti ki.

Számára a Szarvasi Szilvanapok egyfajta fesztivál, mindig nagyon jól érzi magát, nagyon tetszik neki a Vízi Színház. Mindig új ötleteket merítenek ittlétük alatt. Sosem jön egyedül. Rendszerint Esko Soinivel érkezik, de legutóbb eljött vele Keuruu új polgármestere is.

Szinte állandó kísérőjének, Eskonak képein keresztül nem csak egy teljesen új szemszögből ismerhetjük meg Szarvast, de bepillanthatunk a Keuruuba is. Fotói között láthatjuk, hogy oda hogy érkezik az igazi Mikulás, Joulupukki.

Ez a szán meg rénszarvas tényleg csak valami hollywoodi furfang lehet, mert Keuruuba sem azzal megy, noha a Google Maps szerint alig 1000 kilométer, hanem gőzössel, pedig térdig érő hó még csak-csak lenne hozzá, ahogy Esko képekből is kiderül.

Hozzánk ma 16 órakor érkezik a Fő térre az igazi Mikulás, bennfenntes információ szerint lovaskocsin.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Népszerű

Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán) Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán)

Csodálatos cirkusz

Színház

A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán) A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán)

Tájékoztató a szakrendelésekről – 2020. május 15.

Egészségügy

Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva) Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva)

Nincs megállás a kajakosoknál a koronavírus ellenére sem

Sport

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Naplemente Szarvas és Szentandrás határán

Virtuális turista

A rovatot támogatja:

Archívum

2016. december
h k s c p s v
« nov   jan »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect