in ,

Adventi játszóház a nagycsaládokért

Kevés az olyan játszóház, aminek a hátterében nemcsak a közösségi szellem erősítése és az alkotás öröme húzódik. Nem lebecsülve az előbb említett célokat, a Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete tovább tudta bővíteni a sort. Több mint 20 éve ugyanis ilyen módon is szeretné támogatni a családokat, hogy megteremthessék otthonaikban az ünnepváró hangulatot.

– Tudjuk, hogy advent időszakában nagyon sok olyan rászoruló ember van, aki nem tudja megvenni a méregdrága adventi koszorút és kiegészítőket. Itt legalább olyan szép alkotásokat tudnak készíteni, mint ami az üzletekben kapható, hiszen különleges méhviasz gyertyáink vannak és olyan minőségi alapanyagink, amelyekből szinte bármi elkészíthető. Mindemellett nyitottak vagyunk, mindenkit szívesen látunk – világított rá a kezdeményezés hátterére Gombár Györgyné, az egyesület szóvivője.

Ebből kifolyólag szinte érthetetlen, mi volt az oka az érdektelenségnek. December 10-én alig néhányan ülték körbe a pinceklub asztalait, akik forgószínpadszerűen kapcsolódtak be egyik tevékenység után a másikba. Volt, aki a gyors sikerélményt kereste, és egy-egy mézeskalács díszítését követően azonnal le is meózta a végeredményt. Mások inkább türelemjátékot űztek, és nekifogtak a WC-papírguriga hóember vagy az egyedi kialakítású koszorú elkészítésének.

– Mióta a nagylányom megszületett, ha tudunk, jövünk. Nagyon szeretünk kézműveskedni – mondja egy textíldísz fölé hajolva Szél Zsuzsanna. Otthon már készítettünk mézeskalácsot, a lakást és az ablakokat feldíszítettünk, a gyerekek pedig már nagyon várják a Jézuska érkezését. Én az előkészületeket és a meglepetéseket szeretem a legjobban. Ilyenkor végre egy kicsit többet lehetünk együtt, és nagyobb figyelem jut egymásra – teszi hozzá Villő és Vanda édesanyja.

Gombár Györgyné rámutatott, családjaik kétharmada hátrányos helyzetű, vagyis nem tudják megteremteni a kiegyensúlyozott életvitelhez szükséges feltételeket. Ebből kifolyólag anyagi lehetőségeikhez mérten egész évben igyekeznek támogatni őket: ruhát, élelmiszert és bútort juttatnak el számukra, ill. a civilek és a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ felajánlásaira is számíthatnak.

– Ahogy cseperednek a gyerekek, egyre inkább igyekszünk bekapcsolódni az egyesületi munkába. Fontos, hogy ők is megtanulják a valahová tartozás érzését, legyen szó családról, iskolai osztályról vagy egy civil szervezetről. Idővel remélem ők is ráébrednek, hogy nemcsak kapni, hanem adni is jó – mondja a háromgyermekes anyuka, Gellai Violetta, fél szemmel mindig fiai felé sandítva.

A szorgos munka jutalmaként a Télapó is betoppant, puttonyában több kilónyi szaloncukrot cipelve. A gyerekek a kezdeti megilletődöttség után elővették tarsolyukból a jól bevált nótákat, mire a nagyszakállú szíve gyorsan meglágyult, és előhúzta zsákjából az édességeket.

Vélemény, hozzászólás?

Hegedűs Éva és Zalai Mihály

Zalai Mihály: 2016-ban nem dolgoztunk hiába

Pályaválasztási workshop a sikeres beiskolázásért a GFF Gyakorlóban…