in ,

Egy nap a nők egészségének védelmében

Minden egyes halál megelőzhető lenne – állítja dr. Zákány Zsolt főorvos, aki közel harminc esztendeje foglalkozik a méhnyakrákkal. A betegségben ugyanis évente mintegy ötszáz nő hal meg, és kb. 1000-1200 új megbetegedést diagnosztizálnak. A szülész-nőgyógyász szakorvos szerint ugyancsak elgondolkodtató, hogy ezek a számadatok az elmúlt évtizedek során nem változtak, ellentétben pl. Finnországgal, ahol szinte nullához közelít a halálozások aránya.

– Nem tehet mást egy felelősen gondolkodó férfi, minthogy vigyáz a nőtársára, a lánygyermekére és minden nőre – mondta a szakember, aki véleményének alátámasztására azt is kijelentette, hogy a jövőben négyéves kislánya is részesülni fog a védőoltásban. Hihetetlen sok információ keletkezik napról napra. A HPV vírus és a méhnyakrák kapcsolata már teljesen bebizonyosodott, a kérdés, hogyan lesz ebből a vírusból betegség, ill. biztos-e az, hogy aki HPV vírussal fertőzött személy elkapja-e a betegséget. Ez utóbbit már egyértelműen cáfolni tudjuk – fejtette ki a szakma legutóbb feltárt eredményeit.

Állítja, élete során minden nő találkozik a vírussal, 80%-uk pedig megfertőződik. Ez azt jelenti, hogy ún. ubikviter kórokozóról van szó, vagyis környezetünkben mindenütt jelen van. Egy nemrégiben napvilágot látott angolszász tanulmány azt is bebizonyította, hogy nem csupán szexuális úton terjed, hanem a körülöttünk lévő tárgyakban is megbújik. Ugyancsak megdőlt az a teória, hogy az óvszer védelmet nyújt ellene. Ezzel együtt megnyugtatásként szolgálhat, hogy a PHV vírust az egészséges immunrendszer eliminálja, és nem okoz tartós fertőzést. Ezzel együtt sajnos a fertőzést 25-30 százalékban azoknál a hölgyeknél diagnosztizálják, akik egy éven belül részt vettek rákszűrésen. Ennek magyarázata az éveken keresztül szervezetben lappangó vírus. A megkérdőjelezhetetlen megoldást egy teszt jelenti, ami azt méri, hogy az adott DNS szakasz integrálódott-e a szervezetbe. A hármas teszt ára 12-15 ezer Ft között mozog, ami az évenkénti szűréssel kiegészítve három évig teljes védelmet nyújt.

Hozzátette, még mindig nagyarányú az oltásszkeptikusok aránya, akikkel nem ért egyet. Rámutatott, mindenféle valós alapot nélkülöznek azok az információk, hogy a védőoltásnak bármilyen súlyos mellékhatása lehet. Ártalmatlan oltásról van szó, amelyet mindenkinek javasol.

Az Európai Méhnyakrák Megelőzési hétre 11. alkalommal került sor, amelyhez harmadízben Szarvas is csatlakozott a Mályvavirág Alapítvány szervezésében. A prevencióra fontosságára a fiatalok figyelmét egy rajzpályázattal hívták fel, amelyre közel 180 alkotás érkezett. A 6-13 éves korosztályt stílszerűen mályvavirág rajzolására, festésére biztatták, a 14-18 évesek pedig a „Nőnek lenni jó!”mottó köré építhették fel pályamunkáikat. A beérkezett alkotásokat Rómer Ilona festőművész és Fabó Éva művésztanár értékelték, a legügyesebbek díjazásban részesültek.

– Én is átestem a betegségen, és azóta fontosnak tartom mindenki számára hirdetni, hogy mi, nők, figyeljünk a testünkre, és ha jelez, akkor azonnal lépjünk – mutatott rá Bartus Beatrix, aki évek óta az alapítvány nagyköveteként segíti az ügyet. Amikor diagnosztizálnak egy rákos elváltozást, az első reakció szinte mindenkinél a tagadás, majd a félelem és lemondás. De el kell jutni a harmadik periódusig, amikor felállunk. Magunkért, a gyerekeinkért, a barátainkért. Erősnek kell lenni, és ebben a folyamatban nagyon sokat segíteni az alapítvány.

Sallai Krisztina, a Mályvavirág Alapítvány kuratóriumának tagja elmondta, az orvos szakmán keresztül egyre többen jutnak el hozzájuk. Ezt követően egy zárt csoporton belül tudnak nekik személyre szabott tanácsokat adni, ill. egy gondozásukban megjelent kórházi füzet segítségével is számos információt kaphatnak. Mindemellett Tóth Icó, az alapítvány elnöke írt egy könyvet Minden anyuka meggyógyul címmel, amivel minden hozzájuk jelentkezőt megajándékoznak.

A rendezvény szombaton kerekasztal beszélgetéssel folytatódott, aminek a háziasszonya Novodomszky Éva volt, ezt követően pedig Nagy Böbével ingyenes gyógyító relaxáción vehettek részt az érdeklődők.

Vélemény, hozzászólás?

Szklenár Tamás

Égi eseménytelenség elé nézünk 2017-ben

A szarvasi öregfiúk megvédték elsőségüket az ifjabb Csery Istvánról elnevezett emléktornán