Érdeklődők a piac átadóján
Érdeklődők a piac átadóján (Fotó: Babák Zoltán)
in ,

Ez a nap is eljött: átadták a szentandrási termelői piacot

“Amikor helyi termelőtől vásárolsz, befektetsz a jövődbe. A haszon egy része a tiéd, és a közösségedé lesz”, hangzott el ma a helyi termelők piacának átadójakor Békésszentandráson.

A “Községi piacok kialakítása Csabacsűdön és Békésszentandráson” beruházás TOP-os keretből valósult meg a két konzorciumi partner együttműködésében. Az átadót természetesen megtisztelte jelenlétével Molnár József, Csabacsűd polgármestere.

Dankó Béla köszöntőjében kifejtette, “a pandémia idején picit átértékelte mindenki a saját életét, és rájöhettünk arra, hogy vannak az életben fontos és kevésbé fontos dolgok. Rájöhettünk arra, hogy amit korábban fontosnak éreztünk, az talán nem is annyira fontos, és amit korábban elhanyagoltunk, az viszont nagyon fontossá lépett elő az életünkben. Ilyen a vészhelyzetek idején az egészséges élelmiszerhez való hozzájutás is, amihez hozzásegíthet egy ilyen piacnak a megépítése”. Indokolta ezt azzal, hogy

a környékbeli termelőket ismerjük, csakúgy mint a munkájukat, ellenőrizhetjük mit csinálnak.

A 130 milliós elnyert pályázati pénz Csabacsűd és Békésszentandrás között 38,6 és 91,4 millió arányban oszlott meg. Dankó Béla a két település TOP-os pályázataival kapcsolatban kiemelte, hogy Békésszentandrás és Csabacsűd a lakosságszámához képest magasabb arányban részesült.

Molnár József, Sinka Imre és Dankó Béla átvágja a nemzeti színű szalagot
Molnár József, Sinka Imre és Dankó Béla átvágja a nemzeti színű szalagot (Fotó: Babák Zoltán)

Sinka Imre polgármester örömét fejezte ki, hogy egy újabb beruházást tudnak lezárni a településen, ami az itt lakók életkörülményeit fogja javítani. “Sok munka, közös gondolkodás és tervezés eredményeképpen jöhetett létre az itt látható piacépület és a fedett piactér”, mondta.

A lehetőség 2016-ban a TOP keretein belül nyílt meg, elevenítette fel. Akkor döntöttek úgy, hogy pályáznak a helyi termelői piac kialakítására. A falat – a projekt minimumkerete – nagynak tűnt, így a jó 100 éve még Szentandrás fennhatósága alá tartozó Csabacsűdön kerestek hozzá konzorciumi partnert. A Molnár József vezette testület nyitott volt, így kerülhetett sor erre a közös fejlesztésre, aminek első epizódjaként tavaly ősszel átadták a csabacsűdi piacot.

A cél egy olyan épület tervezése volt, ami helyzetéből adódóan jó közterületi kapcsolatokkal bír, funkcionális elrendezésű, egyszerű, könnyen átlátható, a körülötte levő zöldterületekkel egységet képez, mondta megnyitójában a település első embere.

A 130 négyzetméteres fedett árusítótér mellett, 36 négyzetméteres szabad árusítóhelyet is kialakítottak, amin 20 asztal helyezhető el. A vagyonvédelmet eltolható rácsok szolgálják. A kiszolgáló épületben két iroda, nemek szerint elkülönített és akadálymentesített mosdók, tárolók, hulladéktároló készült.

A kivitelezést az Integrál Építő Zrt. végezte, Sinka Imre polgármester szerint kiváló minőségben.

Az átadó befejező aktusaként Dankó Béla, Molnár József és Sinka Imre közösen vágta át a nemzeti színű szalagot.

Bagi László fotója az NGC3718 spirálgalaxisról

Mr. Április: Bagi Lászlóé a hónap képe a National Geographicon

Zajlanak a felújítási munkálatok a négycsillagos Liget Wellness és Konferencia Hotelben

Bogdán Tamás: Ha valaki előre azt mondja nekem, hogy ez túlélhető, nem hiszem el