Zajlanak a felújítási munkálatok a négycsillagos Liget Wellness és Konferencia Hotelben
Zajlanak a felújítási munkálatok a négycsillagos Liget Wellness és Konferencia Hotelben (Fotó: Babák Zoltán)
in , ,

Bogdán Tamás: Ha valaki előre azt mondja nekem, hogy ez túlélhető, nem hiszem el

Villogó sárgával és szórványos záporokkal várja az érkezőket Szarvas a május 1-i hétvégén. A ma délelőtti tapasztalataink alapján nagy mozgásról nem tudunk beszámolni, pedig mától szabad a védettségi igazolással rendelkezők fogadása a szálláshelyeken.

Reméljük, tizennégy hónap után ez egy tartós lépés a normál élethez való visszatérés hosszú útján, igaz, a védettségi igazolásnak ilyetén történő bevezetése meglehetősen polarizálta a magyar társadalmat.

Kettős érzéssel éli meg a nyitást a négycsillagos Liget Wellness és Konferencia Hotel igazgatója, Bogdán Tamás. Erre az ad okot számára, hogy számítottak a nyitásra, de az, hogy egy héttel előtte lehetett csak tudni, hogy nyithatnak, rövid. “Amikor hat hónapig egy forint bevételünk nem volt, akkor minden további forint elvesztése nagyon fájdalmas tud lenni”, jelentette ki beszélgetésünk során.

“Hat hónapja be vagyunk zárva, de ennél még egy sarkosabb, drasztikusabb mutató az, hogy az elmúlt 14 hónapból mindösszesen öt hónapot üzemeltünk. Ha valaki előre azt mondja nekem, hogy ez túlélhető, nem hiszem el neki, de örömmel jelentem, túlélhető. Mind gazdaságilag, mind pszichésen és morálisan is sikerült átvészelnünk ezt az időszakot.

Bogdán Tamás, a négycsillagos Liget Wellness és Konferencia Hotel igazgatója
Bogdán Tamás, a négycsillagos Liget Wellness és Konferencia Hotel igazgatója (Fotó: Babák Zoltán)

Nagy kapkodás van, minden erejükkel azon vannak, hogy a szállodát vendégfogadásra alkalmas állapotba hozzák.

“Annak idején országos szakmai szervezetként kértük az esetleges szállodaipari nyitást időben jelezzék, hogy legyen idő felkészülni. Egy hat hónapja bezárt objektumot újra üzembe helyezni nem egy egyperces művelet. Hat havi bezártság után senki sem szeretne olyan helyzetbe kerülni, hogy mikor a nyitás lehetősége már fennáll, nem tud kinyitni, mert nincs erre technikailag felkészülve. Mi mégis ebbe a helyzetbe kerültünk.”

Ahogy arról korábban a Newjságon is írtunk, a hotel több területén is felújításba fogtak, amivel nem végeztek még teljes egészében. A medencék karbantartása a jövő héten be fog fejeződni, így a hotel ki tud nyitni május 7-én úgy, hogy az apartmanházakba már tudnak vendégeket fogadni, a szolgáltatásaik közül az étterem és a wellness is zavartalanul fog működni, használhatják a vendégek. A főépületi szobák felújításával a május 21-i pünkösdi hétvégére fognak elkészülni.

Sok szolgáltatónál további akadályozó tényező, hogy nincs meg a kellő létszámú munkaerő a nyitáshoz.

“Szerencsére ez nálunk nem releváns. Nagyon büszke vagyok rá, hogy tavaly november óta egyetlen egy kollégától sem kellett megválni, mindenkit meg tudtunk tartani, és mindenkinek maradéktalanul ki tudtuk fizetni az alapbérét. Néhány munkatársunk – különböző egyéni okok miatt – önként mondott fel, de ez a 2-3 fő a 70 fős dolgozói létszámra vetítve minimális arány. A létszám megtartása mellett májusban további 6-8 új munkavállaló felvételét tervezzük, hiszen reményeink szerint – illetve a látható foglaltsági adatok alapján – ismét – a 2020-as évhez hasonlóan – egy nagy forgalmú 3-4 hónapos időszak vár ránk.

A bejelentett szabályokra kanyarodva elmondta, hogy ez egy újabb nehézség, amivel nem számoltak.

“Felkészültünk a távolság betartatására, a feltorlódó sorok megelőzésére, de arra nem gondoltunk, hogy az a jogszabályi előírás, hogy bizonyos szolgáltatások, így a szálláshely igénybevételét csak védettségi igazolás birtokában veheti igénybe a vendég, ekkora felháborodást fog kelteni a lakosság körében”, tárta szét a karját.

Az országos fórumokon nagy megdöbbenéssel tapasztaljuk, hogy a vendégek a szálláshelyeket hibáztatják azért, hogy csak védettségi igazolvány birtokában vehetik igénybe a szolgáltatást.

“Nem értjük, miért bennünket hibáztatnak, nem a mi ötletünk, nem a mi indítványunk volt, sőt, a szállodaszövetség szintjén fogalmazta meg a szakma, hogy nem támogatjuk ezt az elképzelést, de a rendeletben ez van, nem tehetünk mást, mint betartjuk és betartatjuk. A védettségi igazolás bevezetése és léte hónapok óta látható volt, és azt is gondolhattuk, hogy a kormányzatnak ez lesz az egyik eszköze, hogy oltása sarkallja a dilemma előtt állókat.

Véleménye szerint hat hónapnyi bezárás után senki sem meri megkockáztatni sem az egymillió forintos bírságot, sem a több napra szóló bezárás kockázatát azzal, hogy olyan vendéget fogadjon, akinek nincs védettségi igazolása.

Mi történik olyan esetben, ha bejelentkezik egy család vagy társaság, és a bejelentkezéskor derül ki az, hogy egyikük nem rendelkezik védettségi igazolással, és azt mondják, vagy mindenki marad, vagy mindenki megy, tettük fel a kérdést a hoteligazgatónak.

“A foglalással rendelkező vendégeinket értesíteni fogjuk, hogy ez a rendelet érvényben van, és csak védettségi igazolvánnyal tudjuk fogadni őket. Ezt le fogjuk kommunikálni a vendégeinkkel, hogy ne itt szembesüljenek a problémával”, válaszolta Bogdán Tamás. 

Beszélgetésünk zárásaként a Liget Wellness és Konferencia Hotel igazgatója elmondta, hogy az aki üzleti vagy oktatási céllal érkezik, az a jövőben is igénybe veheti a szálláshely-szolgáltatást védettségi igazolvány nélkül azzal a kikötéssel, hogy az étterem beltéri részét, illetve a wellness részleg szolgáltatásait nem élvezheti. Hozzátette, a jövőben a védettségi igazolvánnyal rendelkező vendégeknek, nem kell maszkot viselniük, illetve az ezzel rendelkező személyzetnek sem, hacsak a szálláshely vezetője másképp nem rendelkezik.

Érdeklődők a piac átadóján

Ez a nap is eljött: átadták a szentandrási termelői piacot

Bátor és Bátorné a Körösvölgyi Állatparkban (Fotó: Babák Zoltán)

Már mindenki nagyon várta a Körösvölgyi Állatpark nyitását