in ,

Békésszentandrás bevonult az erőemelés történelmébe

112,2 Losonczi Imre feje felett szabályosan a levegőben
112,2 Losonczi Imre feje felett szabályosan a levegőben (Fotó: Babák Zoltán)

A fenti mondat Nagy Zsolt, a Professzionális Erőemelő Liga versenybírója szájából hangzott el szombaton.

Losonczi Imre, Békésszentandrás erős embere, a település legutóbbi sportdíjazottja óriás egykezes nyomás magyar rekordjának beállítására hívta a sport iránt érdeklődőket, barátait, csodálóit a Fövenystrandnál levő szabadtéri színpadhoz, hogy legyenek tanúi e történelmi eseménynek.

Az erős emberek sportját így definiálta Losonczi Imre, akit Szentandráson mindenki Lonczinak szólít: “Nehéz, ormótlan dolgokat kell kinyomni, megemelni, A-ból B-be elvinni”.

Építőiparban dolgozik, szóval ez annyira nem lehet testidegen számára. Munka mellett heti három alkalommal készül a versenyekre. Választott sportjában és az életben is társa Csonki Marianna, így életformájuk kölcsönös támogatásban részesül a hétköznapokban, aminek eredménye tagadhatatlan.

Az erős emberek versenyei változatos számokból állhatnak. Ezek egyike az egykezes nyomás (circus dumbbell press). A lengyel hegyomlás, a közel kétméteres, 150 kilós Mateusz Kieliszkowski saját testsúlyát, 150 kilót tolt egy kézzel nyújtott karral a feje fölé.

Lonczi 2019-ben Horvátországban futott bele egy ilyen egykezes nyomószámba, és nagyon nem ment neki. Ott csak 70 kilót tudott kinyomni.

Lonczi 33 éves, 122 kiló és 178 centi magas.

Akkor elhatározta, hogy ebben a számban jó szeretne lenni. Speciális gyakorlatokkal ráállt, aztán egyszer elkezdtek jönni a nagyobb és nagyobb súlyok. Tavaly beállított egy nemhivatalos magyar rekordot 105 kilóval.

Ezt most szerette volna hivatalossá tenni, ezért a hitelesítéshez meghívta Sebestyén Istvánt, a Magyar Rekord Egyesület elnökét, a Magyar Rekordok regisztrátorát, illetve a fentebb említett Nagy Zsolt versenybírót, aki segített a közönség számára is értelmezni, milyen teljesítményt láthatnak. Elmondta, Lonczinak akkora bicepsze van, hogy a csúcskísérlet során úgy tűnhet, hogy nem teljesen nyújtott a karja, de ez az optikai csalódás azért lehet, mert a szentandrási sportolónak akkora a bicepsze.

A rekordbeállítás bemelegítéssel kezdődött. 64 kilóról három-négy lépcsőn keresztül felment 101,15-ig, majd felkerültek a 105,8 kilót jelentő tárcsák is. Mivel Lonczi ezzel hivatalosan is versenyszámot teremtett, minden paramétert dokumentumba foglalt Sebestyén István, aki a melegítés során is mérlegelt és jegyzetelt.

Úton a rekord felé
Úton a rekord felé (Fotó: Babák Zoltán)

A csúcsbeállítás eredeti célja simán kiment. Már amennyire ezt simaságot a néző szempontjából meg lehet ítélni. Itt nem állt meg.

A tárcsákból összeállítható következő súly a 112,2 kg volt.

Ezt is határozott mozdulattal tolta a feje fölé, majd felkerült a 116,6 kiló is.

Itt a nézők nem tudták, mit csináljanak, szurkoljanak, vagy inkább csendben maradjanak, hiszen egy ma átlagos fizikumú embernek ennyit arrébb gurítani is rehabilitációval és gyógytornával járna.

Arra a kérdésünkre, hogy mi akadályozhatja meg Lonczit abban, hogy egy meggyőző 112,2 után kinyomja a 4,4-del nehezebbet is, Csonki Marianna segített eligazodni a sport pszichológiájában. Miután partnere nem nyomott még ekkora súlyba, le kell győznie a természetes félelmét, mondta.

Ezúttal még a félelem győzött, az újabb csúcsdöntés elmaradt. A súly nem került a helyére, nyújtott karral Lonczi feje fölé, így a hivatalos magyar rekord 112,2 maradt.

Némi pihenés után Lonczi elmondta, hogy

nem az erővel volt baj,

valóban félt a súlytól. Veszélyesnek érezte, és megpróbálta távolabb tartani, eltolni magától, és akkor már nem a bejáratott úton mozgott a súlyzó. Ha otthon megnyomta volna, akkor megnyomta volna itt is.

Mindenki gratulált Losonczi Imrének, Sebestyén István biztosította a közönséget, hogy az emberfeletti teljesítmény ezúttal hivatalos, és itt hangzott el Nagy István címben szereplő mondata, miszerint “Békésszentandrás bevonult az erőemelés történelmébe”.

Annak, aki ezentúl az óriás egykezes nyomás magyar rekordját meg szeretné dönteni, a következő paraméterek szerint kell eljárnia: állva földről két kézzel felvéve, vállra téve, majd onnan egy kézzel fej fölé egyenes karral nyomnia a súlyt, amit ott stabilan meg kell tartani, amíg a versenybíró el nem fogadja. A körülmények közé került az is, hogy az egykezes súly rúdátmérője 60 milliméternek kell lennie.

A rúd átmérőjének 60 milliméternek kell lennie, ha hivatalosan akarják megdönteni Lonczi rekordját.
A rúd átmérőjének 60 milliméternek kell lennie, ha hivatalosan akarják megdönteni Lonczi rekordját (Fotó: Babák Zoltán)

A klasszikus rúdvastagság egyébként 28 milliméter. Azt könnyebb megfogni, mondta Lonczi még a bemelegítés előtt. Neki egyébként kicsi a keze, szóval nem lehet azt mondani, hogy ezzel a 60 milliméterrel igyekezett maga felé lejtetni a pályát.

A következő versenyén május 14-én az erős emberek magyar bajnokságán indul. Elmondta, hogy az augusztus 13-án tartandó XIV. Sport- és Vitaminnapon keretein belül szeretnének egy amatőr erős ember versenyt rendezni azoknak a feltörekvő fiataloknak, akik kedvet kaptak ehhez a sporthoz, hogy ki tudják próbálni magukat versenykörülmények között is.

Lizanecz Edina kisgyermekkori-óvodai szakreferens előadása

Szarvason volt a Békés megyei Zöld Óvodák szakmai találkozója

Tokyo, Boston, London, Berlin, Chicago és New York alatt Csabacsűdnek is van azon a pólón még egy kis hely

Tokyo, Boston, London, Berlin, Chicago és New York után Csabacsűdön is rajthoz állt Bogárdi Szilvia