in ,

Változott, és minden maradt a régiben

Színesben jelent meg a Szarvasi Krónika 36. száma

Dr. Molitorisz Pál bemutatja a Szarvasi Krónika 36. számát 2022. május 20-án
Dr. Molitorisz Pál bemutatja a Szarvasi Krónika 36. számát 2022. május 20-án (Fotó: Babák Zoltán)

Kiemelni lehetetlen egy-egy fejezetet a Szarvasi Krónika 36. számának tartalmából. Minden fejezete olyan szerző tollából íródott, aki szakmája vagy amatőr elhivatottsága révén szakértője az általa feldolgozott témának.

A Szarvasi Krónikával, mint kiadvánnyal, igyekeznek minél kevesebbet változni, jelentette ki Tatai László, aki a korábbi szerkesztőtől, dr. Kutas Ferenctől vette át a stafétát.

Őrzik a hagyományos címlapot, a tördelést, a rovatokat, de újdonságként az idén kiszínesedett. Pályáztak, és két helyről is sikerült forráshoz jutniuk, aminek köszönhetően színesben jelenhetett meg a Szarvasi Krónika.

A címlapon Tessedik Sámuel A Paraszt ember Magyarországban (1784–1786) c. művének falurendezési tervezetéhez készült címer látható. A felső, latin idézet fordítása: „Imádkozzál, de dolgozzál, s az Isten is megsegít.” Az alsó felirat magyarul: „Az embert gyermekkorától kezdve kell hozzászoktatni a tanuláshoz: ilyenformán folyamatosan gyarapítja ismereteit, s nemesebbé és szelídebbé válik az erkölcse.”

Forrás: Szarvasi Krónika 36. száma

A 36. szám bemutatója pénteken délután volt a Tessedik Sámuel Múzeum dísztermében az úgynevezett Szarvasi Krónika Klub harmadik alkalmának keretében.

Nem meglepő, hogy az idei központi téma Szarvas város újratelepítésének 300. évfordulója. Azokat próbálták becsempészni ide, amikről kevesebb szó szokott esni, a letelepedési, az örökváltsági szerződésekről, illetve arról, korábban, a 100., a 200., illetve a 250. évfordulón hogyan emlékeztek eleink. Ezekről Brlás Attila foglalkozott, engedett bepillantást az ide vonatkozó tartalomba a főszerkesztő, Tatai László.

Másik – szintén jubileumhoz kötődő – nagy fejezetet tesz ki a Körös Maros Nemzeti Park története, amit annak igazgatója, dr. Tirják László készített.

Ahogy az elején is írtam, nehéz kiemelni bármelyik fejezetet, amik közül egyet a szarvasi oktatás történetének szentelték a szerkesztők. Egy másikban Paluska György mutatja be a szarvasi mozgóképszínház történetét egészen a moziig.

Olvashatnak interjút Kondor Péter püspökkel, Szín Csabával, a Cool4U tulajdonosával, Tatai Nóra operaénekessel, illetve a jövő bajnokával, Szántosi Dávid asztaliteniszezővel. A szerkesztők felköszöntik Sztrehovszki Zsuzsa nénit, valamint megemlékeznek dr. Misur Györgyről.

A Szemle rovatban Hartay Csabával és két “hősével”, Joe-val és Jennel, vagy Molitorisz Pál Lőwyről szóló értekezésével. találkozhatnak az érdeklődők, ahogy betekintést nyerhetnek Jakab Gusztáv a Szarvasi Arborétumról készült fotóalbumába is.

Mindemellett rengeteg korabeli illetve napjainkban készült fotó látható benne. Nagy megtiszteltetés a Newjság számára, hogy több közülük oldalunkról származik.

Zima pimasz sarkazós gólja

Feszült mérkőzés a Csányi-Lázár-, illetve a Mészáros-érdekeltségek között

Szántosi Attilának átadja a díjat Bődi János, Szarvas Város Barátainak Köre elnöke. Balról Babák Mihály polgármester, a bál fővédnöke.

Szántosi Attila a baráti kör idei Szarvasi Oscar-díjazottja