in

Indulhat a Kacsa-tó projekt, újabb híd is a tervek között

A Kacsa-tó 2023. január 3-án
A Kacsa-tó 2023. január 3-án (Fotó: Babák Zoltán)

A Magyar Építők oldalán szúrta ki és hívta fel figyelmünket a Kacsa-tó fejlesztéséről szóló cikkre olvasónk. A projektről többször írtunk. Ebben a cikkünkben látványtervek is találhatók, de az erről hozzánk utoljára eljutott információ szerint nem az eredeti, teknős, talán mondhatni rá, hogy organikus formájú épület valósul meg, hanem egy vonalzóval tervezett, kinézetre sokkal szerényebb.

Egy ezt a projektet körüljáró lakossági fórumon így fogalmazott Lukácsi László városi főépítész: “Ebben a méretben két út van, az organikus forma természethez közeli anyagok felhasználásával, illetve a nagyon modern forma transzparens felületekkel. A kettő között pedig ebben a méretben van az ipari csarnok.”

A legutóbbi elénk került terveken látott épület egyáltalán nem hasonlított az első két lehetőségre.

Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében fejlesztik Szarvason a Kacsa-tavat és környezetét, valamint rendezvénycsarnok is épül – derült ki az uniós közbeszerzési értesítőből, amely a kivitelezői feladatok ellátására keresi a résztvevőket.

A projekt keretében az eddig turisztikai szempontból kihasználatlan Kacsa-tavat és környékét rehabilitálják. Ennek keretében épül egy rendezvénycsarnok, kialakítanak kültéri fitnesz parkot és játszóteret, valamint megújul a Szent István park és környezete.

A fejlesztés közvetlen célja Szarvas meglévő attrakcióinak komplex turisztikai fejlesztése az élménysűrűség növelése révén, a terület adottságának jobb kihasználása és a jelenlegi látogatószám növelése, a város és a desztináció ismertségének fokozása érdekében.

A tavat összekötik a holtággal

A szarvasi Kacsa-tó fejlesztéséhez kapcsolódóan többek között elvégzik a Bolza Pál sétány járda burkolatának megújítását, amely a meglévő nyomvonalon, kiselemes térkő burkolattal, kertiszegély megtámasztással, 1,5 méter szélességben és 102,95 méter hosszban épül ki.

Létesül egy 37 férőhelyes parkoló, továbbá az Üdülő sétány, valamint a Strand utca között 2,5 méter széles vegyes forgalmú járda épül 237,71 méter hosszan, zökkenőmentes térkőből.

A Holt-Körös és a Kacsa-tó közötti összekötő csatorna kialakításánál a tó felől a partvonalat kitermelik 10 méter mélységben, 9 méter szélességben. A kialakult víznyelvet terméskő burkolattal alakítják ki, a tervezett fahíd alatt. Ennek folytatásában elvégzik a csatornarekonstrukciót.

Ezenkívül streetball pálya, felnőtt fitneszjátszótér és gyermekjátszótér, különféle padok, hulladéktárolók, szelektív hulladékgyűjtők és kerékpártárolók szolgálják a közösséget.

Az új rendezvénycsarnok építése ragasztott fa tartószerkezettel valósul meg. Az építmény alapterülete nettó 443,75 négyzetméter, nézőtere 84,25 négyzetméter, színpada 59,5 négyzetméter. A kiszolgáló épületben WC-t, mosdót, zuhanyzót, öltözőt alakítanak ki.

magyarepitok.hu – 2023.01.02. 14:30 – Kalácska-Nagy Nóra

A teknős formájú épületről készült látványtervek:

Közös fotózkodás a szülők-gyerekek játék félidejében 2023. január 1-én a szarvasi jégpályán

Gyerekek és szülők feszültek egymásnak 2023 első napján

Fürj Erik iskolásoknak segít eligazodni a játék szabályai között

Több társasjátékban tettestársak, most Szarvast telepítenék újra