in ,

Országos sajtókörúton a szarvasi pacal

A fotót a "Pusztai András Művelődési Központban" Ruzsinszki György készítette.
A fotót a "Pusztai András Művelődési Központban" Ruzsinszki György készítette.

A napokban két cikk is megjelent a szarvasi-szentandrási gasztronómiával kapcsolatban az országos sajtóban. Az egyikben a Vadászkürt vendéglő birkapörköltjét méltatja, de kitér a pacalra is, míg a másikban komplett pacalkörképet vázol fel a szerző, ahogy a címben is áll, a Csücsöktől a Négy Muskétásig.

A pacalt vagy szeret valaki vagy nem, átmenet a kettő között nem nagyon van. Bár gyermekkoromban megettem, de vagy negyven éve rá sem tudok nézni, pedig párszor nekifutottam, hogy kiderítsem, miért szakítottunk.

Talán ezért nem is akadt meg a szemem azon, hogy márciusban a szarvasi pacal a Szarvasi Települési Értéktár Bizottság 2023. március 20-i (1/2023.(III.20.) sz. SZTÉB határozat) döntése alapján bekerült a Szarvasi Települési Értéktárba.

Mulasztásomra Ruzsinszki Gyuri hívta fel a figyelmem, aki nagy pacalrajongó. Gyuri másodikként írta alá a beadványt, amiben Galó Zsolt a “szarvasi pacalkedvelők baráti köre” nevében ajánlotta a bizottság figyelmébe ezt a helyi értéket. Beadványában fel is sorolja a főbb szarvasi-szentandrási pacallelőhelyeket: Betérő Falatozó, Zöld Sas Vendéglő, Négy Muskétás Vendéglő, Régimódi Vendéglő (R.i.P.), Plastolus Strandbüfé, Tuja Klub, Vadászkürt Vendéglő.

A pacal nem egy diétás étel, 10 dekában 166 kilokalória van.

Érdemes végig elolvasni Zsolt beadványát, mert érdekes dolgokat tudhatunk meg belőle a szarvasi pacaltörténelemről. A fenti vendéglők közül külön megemlíti a Kazinczy utcán működő Betérő Falatozót (közismert nevén Muci, a szerk.), ahol 1987 szeptembere óta minden pénteken készítenek pacalt, 1990 óta kizárólag ez az étel szerepel a vendéglő étlapján.

“A szarvasi pacalpörkölt közös elfogyasztása, azaz a ‘pacalozás’ egyes szarvasi mikroközösségekben, baráti körökben fogalommá, közös állandó programmá, társadalmi eseménnyé vált. Ezt tudomásunk szerint a fagylalt kivételével, egyetlen más étel esetében sem mondható el helyi szinten”, áll a beadványban.

Zsoltnak és gyerekkori szarvasi baráti társaságának mind a mai napig meghatározó és rendszeres programja a közös pacalozás. A társaság jelentős része rajong a szarvasi pacalért, Mucihoz, a Zöld Sasba, illetve a Négy Muskétásba járnak felváltva.

“Állandó és megunhatatlan téma, hogy ki, mikor, hol evett, és hogy az adott főzés milyen volt. Szarvasi patriótaként Budapesten 20 éve – ott tanultam es dolgozok jelenleg is – próbálom szóban híresztelni, népszerűsíteni a szarvasi pacalt. Őszinte meggyőződésem, hogy Magyarországon Szarvason készítik a legjobb pacalt. Mivel a karcagi birkapörkölt mar hungarikum, így nem kérdés, hogy a szarvasi pacalnak is annak kell lennie”, mondta Zsolt az előzményekről.

Tervei között szerepel, hogy

a szarvasi pacalt felvegyék a Békés megyei értékek közé. A végső cél a hungarikummá nyilvánítás.

“Szerintem sok embert tudunk majd ezzel Szarvasra csábítani, amiből a vendéglőkön kívül a szállásadók, fagyizók, helyi turisztikai szolgáltatok mind profitálhatnak… A kezdeményezés mögött semmilyen piaci, gazdasági érdek nem húzódik, annak egyetlen mozgatórugója az évtizedek óta tartó, szarvasi pacal iránt érzett megkülönböztetett rajongás és a szarvasi pacal országos szinten kiemelkedő minősége, ízvilága és egyedisége”, tette hozzá a szarvasi pacal nagykövete zárásként.

A Hunyadinak nem sikerül bevenni Bócsik Gergő kapuját.

Megszakadt egy szép sorozat

„Nagyszerűek és csodálatra méltóak vagytok…”