in ,

A küllem oltárán a díj odaveszett, de az ízharmónia mindenért kárpótol

Urbán Ildikó idei karácsonyi bejglije, a Dércsípte Karácsony
Urbán Ildikó idei karácsonyi bejglije, a Dércsípte Karácsony (Fotó: Babák Zoltán)

Megszokhattuk már, hogy Urbán Ildikó, az Ildikó Cukrászda tulajdonosa évről évre nevez a Magyar Cukrász Ipartestület szezonális versenyére, amin a bejglijeiket mérik össze a cukrászok, és amikről rendszerint értékes díjjal tér haza. Két éve a zölddiós Angyali bejglije, tavaly a vörös áfonyás Advent gyöngye ért a csúcsra.

Nem így történt ez az idén.

Az ítészek a külleme miatt elmeszelték Ildikó fantáziájának idei szülöttjét, a naspolyás-marcipános Dércsípte karácsonyt, mert annak a teteje kicsit megrepedt.

Erre mondják azt, hogy ezt benézték, inkább az ízlelésükre kellett volna hagyatkozni, mert ez a marcipános-naspolyás krémes töltelékű bejgli tényleg nagyon finom.

A miértre Ildikó adott választ.

A naspolyás bejgli ötlete tavaly jött, amikor a versenyről hazaérve kapott egy adagot ebből a téli gyümölcsből ajándékba. Akkor azt gondolta, megvan az az íz, amivel 2022-ben az évben indulni fog, de akkor már kifutott a szezonból.

Urbán Ildikó és az idei karácsonyi bejglije, a Dércsípte Karácsony
Urbán Ildikó és az idei karácsonyi bejglije, a Dércsípte Karácsony (Fotó: Babák Zoltán)

Miután a naspolya ilyenkor éri el azt az állapotát, ami feldolgozásra alkalmas, kísérletezésre az idén sem maradt túl sok idő. “Fontos, hogy a gyümölcs ne legyen kényszerérett, mert akkor olyan savak halmozódnak fel benne, amik tönkre tehetik a krém ízét, árulta el, “mert a naspolya úgy jó, ha megcsípi a dér”.

Miután az ízvilág és az állag megvolt, a külseje következett, de az csak nem akart úgy kinézni, ahogy az a bejgliiparosok nagykönyvében meg van írva.

Ennek ellenére elvitte a versenyre, de nem ért el díjazott helyezést.

Az eredménytől függetlenül Ildikó hitt abban, hogy rátalált arra az idei ízre, ami nem jön szembe a boltokban, és amit a korábbi díjnyertesek mellé bátran ki mer tenni a polcra. Már csak azt kellett kidolgoznia, hogy a krémesebb töltelék miatt a szem számára is fogyaszthatóbb külsőben tehesse ki a pultra. Sikerült.

“A tavalyi, az Advent gyöngye is egy különleges bejgli volt, de ha a saját ízvilágomat veszem alapul, akkor én a zöld diós Angyali bejglire, illetve erre a marcipános naspolyás bejglire vagyok a legbüszkébb”, fogalmazott Ildikó, miután megkóstoltatta velünk az idei “Dércsípte Karácsony” fantázianévre hallgató bejglijét.

Csabacsűdre megérkezett a Mikulás

Csabacsűdön megadták a módját a Mikulás fogadásának

Ebben a pillanatban toppant be a Mikulás a Szarvasi FC 1905 U7-eseinek edzésére

Az U7-es focisták edzésére is benézett a Mikulás